Toen ik deze foto een tijdje geleden tegenkwam, bedacht ik mij direct dat ik een blog wilde schrijven over het dragen van een masker. Veel mensen met een chronische ziekte hebben namelijk thuis diverse maskers liggen, voor iedere gelegenheid wel één. Soms is niet namelijk niet altijd even makkelijk om vrolijk te blijven, wat je niet wilt laten aan een ander. Daarom ook de maskers, om alsnog een glimlach op te zetten in dergelijke situaties. Gelukkig geldt dit voor mij niet altijd en sta ik vrij positief in het leven, is mijn glimlach vaak oprecht en ligt mijn masker vaak in de kast!

Maar toch heb ik soms het gevoel dat het het beste is om het ‘vrolijke’ masker op te zetten, om aan anderen de laten zien dat het ‘goed’ met mij gaat. Zo hoef ik geen verantwoording af te leggen hoe ik me daadwerkelijk voel en hoef ik niet uit te leggen waarom iets wel of niet lukt. Het kan namelijk erg vermoeiend en frustrerend zijn om altijd maar te vertellen hoe het daadwerkelijk met je gaat. Dit komt omdat eigenlijk maar heel weinig mensen je echt begrijpen en zich in jouw situatie kunnen verplaatsen.

Als je vertelt dat je moe bent, krijg je soms te horen dat de ander ook wel moe is. Terwijl dat niet hetgeen is dat je wilt horen, soms is het alleen al prettig als iemand begrip toont en aan je laat merken het vervelend voor je te vinden. Heel veel mensen vinden dit moeilijk, dat begrijp ik, maar geef dan aan dat je het lastig vindt om erop te reageren in plaats van te doen alsof het weinig voorstelt.

Chronisch ziek zijn is voor veel mensen een dagelijkse strijd.  Een strijd  om de juiste beslissing te maken, waarna je niet drie dagen lang de hoofdprijs moet betalen voor de keuze die je hebt gemaakt.  Chronisch ziek zijn is niet alleen lichamelijk een strijd, maar  ook geestelijk!

Als je dan na een lange dag eindelijk thuis komt, het masker af doet en je alle gevoelens toe laat, komt het tien keer harder binnen hoe zwaar de dag eigenlijk was.  Je masker is af, je mag zijn wie je bent en je mag je echt voelen hoe je je voelt.