Ons leven bestaat uit het maken van duizenden beslissingen. Helaas zijn niet alle keuzes die je in het leven moet maken de leukste, prettigste of beste keuzes. Je dag begint al door te kiezen welke kleding je aantrekt, welk beleg je op je brood doet of met de vraag: ga ik vandaag met de auto naar het werk of kan ik toch beter de fiets pakken?

In je eerste levensjaren zijn het je ouders die alle beslissingen voor je nemen; welke kleding draag je, hoe word je haar geknipt, wat krijg je te eten, maar hoe ouder je wordt hoe meer eigen verantwoordelijkheid je als mens krijgt. Ook al zijn dit in het begin van je leven nog maar kleine keuzes, deze zullen steeds meer je leven gaan beïnvloeden. Kies je voor de juiste vrienden, of niet?  Maak je direct de juiste keuze voor een studie die echt goed bij de past? Nee, niet altijd, maar hier leer je wel van! Ieder jaar is weer een nieuw jaar waarin je nieuwe ervaring hebt opgedaan.

Ook creëer je met de jaren je eigen persoonlijkheid. Waar je als kind vaak zegt “weet ik niet” en je schouders optrekt, vorm je steeds meer een eigen mening en durf je hiervoor uit te komen. Niets is goed en niets is slecht, de juiste mening bestaat niet en zo ook de juiste beslissing niet. Niemand kan aan jou vertellen waar je goed of fout aan doet, ook kun je zelf niet altijd die juiste beslissingen nemen, want doe je er goed aan om die ene studie te volgen of kun je beter kiezen voor die ene baan waar je je beter voelt, maar misschien minder verdient? Niemand kan dit jou vertellen, alleen de tijd zal het leren.

Sinds ik ziek ben heb ik ook veel keuzes moeten maken. Dit begon met de keuze om na ruim twee maanden, met veel pijn rond te hebben gelopen, toch maar eens de huisarts te bezoeken. Helaas moet je als je ziek bent veel beslissingen uit handen geven en vertrouwen hebben in de artsen die het het beste weten. Ook al staat jouw leven stil, toch blijven alle dagelijkse gebeurtenissen om je heen doorgaan. Veel mensen komen met allerlei tips en goede bedoelingen als je ziek bent en hoe goed het ook bedoeld is, toch zijn deze oplossingen niet voor iedereen DE beste oplossing. Dit moet je uitproberen en ook dit ‘uitproberen’ bestaat uit keuzes maken.

Ik zou mijzelf omschrijven als iemand die alles uit zichzelf probeert te halen. Zo ben ik begonnen op het MBO op niveau 2 en door mijn eigen doorzettingsvermogen ben ik op de leeftijd van 22 jaar begonnen met een HBO studie, iets wat ik nooit had durven dromen. Ook bestond mijn doorzettingsvermogen uit keuzes maken. Ik had na mijn MBO-opleiding ook de beslissing kunnen nemen om te gaan werken en om geld te gaan verdienen, maar toch heb ik het HBO een kans gegeven. En deze kans greep ik met beide handen aan: dit was een keuze! Helaas was het geen keuze om deze studie wegens ziekte toch te moeten beëindigen, maar ook deze ‘keuze’ om te stoppen brengt mij weer allerlei nieuwe mogelijkheden.

Het maakt niet uit welke keuzes je maakt in het leven, niks is goed en niks is fout. Je moet keuzes maken waar JIJ je goed bij voelt en je moet je niet laten beëinvloeden door wat een ander van jou verwacht. Het is JOUW leven en JOUW toekomst en van niemand anders! <3