Selecteer een pagina

Het klinkt heel normaal, iemand die ziek wordt moet ook weer beter worden. Dit geldt voor bijna iedereen, maar een chronische ziekte is dus chronisch. Natuurlijk zijn er ook dagen dat ik me wat beter voel dan op andere dagen, maar ik zal nooit op een magische wijze helemaal genezen.

Als je vraagt of ik al beter ben, voel ik me altijd heel ongemakkelijk. Nu zal je je vast afvragen hoezo dit zo ongemakkelijk voelt voor mij, op het moment dat deze vraag gesteld wordt ben ik altijd een beetje verward. Wat bedoel je als je deze vraag stelt? Voel ik me beter dan 10 minuten geleden? Gister? Vorige week? De realiteit is dat hoe ik mij voel op elk moment kan veranderen. Het ene moment kan ik me redelijk goed voelen, en op het volgende moment kan ik me weer heel erg beroerd voelen.

Wat ik dus denk is dat je mij niet moet vragen of ik me al beter voel, want het antwoord dat je daarop krijgt is een te makkelijk antwoord. Dat is denk ik niet wat je wilt weten.

Natuurlijk weet ik dit niet zeker, maar ik denk dat je wilt weten hoe ik me voel op dat moment. Hoe gaat het met mijn gezondheid in het algemeen? Kom ik uit bed en regelmatig uit huis? Of moet ik veel in huis blijven en slaap ik veel?

Ik vind het niet leuk als mensen aan me vragen of het beter met me gaat, op deze vraag moet ik eigenlijk altijd nee zeggen. Dit doe ik niet, meestal zeg ik ja omdat ik niet aan alle mensen mijn hele situatie uit wil leggen maar op zulke momenten voel ik me heel ongemakkelijk. Het punt is dat het niet makkelijk of leuk is om aan iemand te vertellen dat je je niet beter voelt en dat dit ook niet gaat gebeuren, want als je een chronische aandoening hebt wil je niks liever dan beter worden.

De vraag hoe gaat het met je, vind ik zelf fijner om te krijgen. Op deze vraag kan je een uitgebreider antwoord geven dan alleen ja of nee. Als iemand deze vraag aan me stelt dan heb ik ook het gevoel dat er oprecht interesse in me is. En dus zal ik sneller geneigd zijn om te vertellen dat vandaag een goede dag is geweest en dat ik bijvoorbeeld even naar de stad ben kunnen gaan, maar dat gister een wat zwaardere dag was. Op deze manier kom ik ook gelijk positiever over dan wanneer ik alleen maar met nee antwoord op de vraag of het al beter gaat met me.

Ik zou je heel graag willen vertellen hoe een dag in mijn leven is, maar het liefste vertel ik je het meeste over de goede dagen. De vraag ‘hoe gaat het?’ geeft mij de mogelijkheid om op een positieve manier te vertellen hoe het echt gaat. De vraag ‘ben je al beter’ niet.