Gezondheid is een toestand van ‘niet-ziek-zijn’; een goed gevoel, gelukkig zijn, tevreden zijn, met het accent op de gemoedstoestand waarin de mens verkeert; een goede lichamelijke conditie, het feit dat men zijn lichaam niet voelt; of een combinatie van beide aspecten waarbij men zich gezond voelt, wanneer men zowel lichamelijk als geestelijk in orde is. (bron)

Hierboven staat de definitie van gezondheid beschreven. Gezondheid is voor veel mensen iets vanzelfsprekend en zij zien het voornamelijk als ‘lichamelijk gezond’ zijn, maar ook psychisch is het niet altijd even eenvoudig.

In de bloei van het leven

Toen ik zelf nog volop in de bloei van het leven stond, wist ik niet welke impact chronisch ziek zijn op het leven heeft. Ook hield ik er geen rekening mee dat alle dagelijkse vanzelfsprekende activiteiten hierdoor niet altijd eenvoudig waren. Ik was in deze periode tevreden over mijn leven, en begrijp me niet verkeerd, ik ben momenteel nog steeds gelukkig. Maar als je chronisch ziek wordt, moet je aanpassingen maken. Toekomstdromen veranderen en veel dingen die voorheen normaal waren, zijn niet meer zo vanzelfsprekend als dat het was. Je moet aanpassingen maken en nadenken of iets wel of niet verstandig is.

Tijdens het eerste jaar van mijn HBO studie zag ik regelmatig leerlingen voorbij komen in een rolstoel of een andere beperking. Ik had altijd al veel respect voor deze mensen dat zij zich, ondanks hun ‘beperking’ niet lieten tegenhouden om hun doelen te bereiken.

Helaas heb ik zelf gemerkt dat, ondanks mijn motivatie en doorzettingsvermogen, mijn studie toch te zwaar bleek. Toch kreeg ik tijdens deze periode vaak de vraag ‘Ben je nu beter?’ Waarop ik antwoordde ‘Ik hoop het wel!’, met een glimlach op mijn gezicht. Helaas was dit geen oprechte glimlach, maar een glimlach door onzekerheid. Ik wist namelijk niet of het daadwerkelijk goed zou blijven gaan. Mijn lichaam had me al meerdere malen in de steek gelaten en ondanks de medicijnen die ik netjes slikte, had ik hier geen controle over.

Toch werd mijn onzekere gevoel helaas opnieuw bevestigd in november 2014, toen ik voor de vierde keer opnieuw werd opgenomen in het ziekenhuis. Ik was ‘blij’ dat dit niet zomaar een opname was zonder een duidelijke oorzaak, ik kreeg een diagnose! Ik was bijna dat hetgeen mijn lichaam continu opnieuw de grond intrapte, eindelijk een naam zou krijgen. Tevens zag ik de ziekte van Crohn ook nog niet als iets ernstigs, waar ik helaas wel op terug ben moeten komen. Soms is het best heftig en een ontzettende rotziekte!

December 2014 kreeg ik eindelijk officieel de diagnose Crohn. Eén woordje, een ziekte waar ik, iemand die midden in het leven stond, mee moest leren dealen. En dat woordje dealen zal altijd een deel uitmaken van mijn leven. Het blijft een uitdagen om grenzen te ontdekken en vooral om te leren om niet over mijn grenzen te gaan. Gelukkig gaat het steeds beter en heb ik een goede energiebalans gevonden. Hierdoor hoef ik steeds minder vaak afspraken af te zeggen en werk ik inmiddels 24 uur in de week. Ik ben trots op hetgeen ik de afgelopen twee jaar heb bereikt. Daarnaast wil ik wel benadrukken dat ik dit niet had bereikt zonder mijn lieve vriend, familie en vrienden!

Lichamelijk, maar ook geestelijk

Chronisch ziek zijn is niet alleen het lichamelijk ziek zijn, maar ook geestelijk kan het soms een enorme opgave zijn. Je moet veel doelen opgeven of aanpassen. Het leven is niet zo vanzelfsprekend meer, maar toch zie ik het als een nieuwe uitdaging; Iets van het leven proberen te maken, terwijl het niet zo vanzelfsprekend is als wanneer je gezond bent.

Eén tip: Niet iedereen met een chronische ziekte ziet er ‘ziek’ uit, maar dat betekent niet dat er niks aan de hand is. Denk daarom goed na hoe je reageert op een ander!