Het is maandagochtend en met een trilling in mijn stem bel ik mijn MDL verpleegkundige op met het heugelijke nieuws. Vanwege mijn gezondheid valt mijn zwangerschap onder een medische zwangerschap en zal er een verwijzing worden doorgestuurd naar de gynaecologie voor een eerste echo. De dag erna zie ik in het online systeem van het ziekenhuis dat ik een week later terecht kan voor een eerste echo; dé eerste echo, waarvan je hoopt te horen dat alles goed is!

27 augustus 2019 om 10.20 uur is het dan zover: de allereerste echo! Deze nacht hebben we allebei goed geslapen, maar toch ga ik met een brok in mijn keel richting het ziekenhuis met mijn vriend. Gelukkig hoeven we niet lang te wachten tot we door de gynaecoloog naar binnen worden geroepen. ‘Zwanger, en dat zonder hulp van ons hé!’ zegt ze bijna direct met een glimlach op haar gezicht. En dat klopt! Vanwege mijn medische geschiedenis bestond de kans namelijk dat natuurlijk zwanger raken moeilijker zou worden.

Gelukkig hoef ik niet lang te wachten en mag ik vrijwel direct plaatsnemen op de onderzoekstafel, waar er een inwendige echo wordt gemaakt. Al vrij snel vindt ze een vruchtje dat past bij een zwangerschap van zo’n vijf weken. Ik schrik, want David en ik dachten namelijk dat ik al zo’n zes à zeven weken zwanger zou zijn (berekend naar aanleiding van mijn laatste menstruatie). Daarnaast is er ook geen kloppend hartje te zien. Waren we dan toch te snel gelukkig geworden om het feit dat er een klein wondertje in mijn buik aan het groeien was?

Nadat ik me heb aangekleed vertelt de gynaecoloog dat alles er wel erg positief uitziet in mijn baarmoeder. Het vruchtje ziet er goed uit en zit op de juiste plek. Ook vertelt ze dat het goed mogelijk is dat ik toch minder ver zwanger ben dan dat we dachten en we de moed niet op moeten geven. De gynaecoloog heeft goede hoop dat we een week later wél een positieve echo zullen hebben met een kloppend hartje. Met die gedachte in ons achterhoofd lopen we het ziekenhuis uit. Zouden we nou wel of geen klein wondertje verwachten?